Parrasvaloissa: Motörhead

Motörhead – pitkän uran tehnyt huippusuosittu brittiläinen hard rock -yhtye, jonka tyylissä yhdistyivät bluesvaikutteinen rock ja rujo punkrock. Motörhead vaikutti omalta osaltaan suuresti raskaan musiikin suosion nousuun ja esimerkiksi trash metal -musiikkigenren syntyyn. Yhtyeen perustaja oli laulaja ja basisti Lemmy Kilmister, joka toimi yhtyeen johtohahmona ja myös sävelsi suurimman osan yhtyeen kappaleista.

Motörheadin kokoonpano vaihteli suuresti sen ensimmäisten 15 vuoden olemassaolon ajan. Yhtyeessä soitti välillä jopa 4 jäsentä, mutta vuonna 1995 yhtyeen jäsenistö vakiintui kolmeen henkilöön ja pysyi samana aina yhtyeen lopettamiseen saakka. Bändiin kuuluivat loppuaikoina Lemmy Kilmister, Phil Campbell ja Mikkey Dee. Lemmy Kilmisterin yllättävä kuolema vuonna 2015 johti myös Motörheadin lopettamiseen.

Maailmanlaajuinen vaikuttaja

Motörhead tunnetaan hurjasta omintakeisesta tyylistään kaikkialla maailmassa, ja suorasanainen Lemmy Kilmister oli legenda jo eläessään. Hänen välinpitämätön asenteensa ja oman kuolevaisuutensa toteaminen on inspiroinut tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Vielä nykypäivänä netti pursuaa Motörheadin fanituotteista; innokkaille ihailijoille on tarjolla vaatteita, astioita, viinejä ja nettikasinoilta löytyy jopa legendaariselle rokkibändille omistettu kolikkopeli.

Lemmy Kilmisterin kuolema järkytti faneja ympäri maailmaa, ja muistotilaisuutta seurattiin aikanaan bändin jäsenten toivomuksesta suorana internetin kautta. Legendan kuoleman jälkeenkin Motörheadin suosio säilyi, ja Lemmysta tuli jonkinlainen ikoni. Häntä pidetään vahvana ja rohkeana henkilönä, joka kulki omaa tietään välittämättä muiden mielipiteistä. Lemmyn kasvoja ikuistetaan villasukkiin, puutöihin ja tatuointeihin yhä tänä päivänä.

Ikimuistoista musiikkia ja hurjia elintapoja

Motörhead ehti levyttää lähes 40-vuotisella taipaleellaan yhteensä 22 studioalbumia. Alkuvuosien hankaluuksien jälkeen Motörhead vakiinnutti suosionsa vuonna 1979 julkaistuilla Overkill- ja Bomber-levyillään. Yhtyeen tunnetuin kappale on Ace of Spades, joka löytyy yhtyeen vuonna 1980 levyttämältä Ace of Spades -albumilta. Ace of Spades soi edelleen säännöllisesti radiossa vielä lähes 30 vuoden jälkeen.

Motörhead ehti esiintyä myös Suomessa useamman kerran. Yhtyeen edesottamukset Punkaharjulla vuonna 1979 aiheuttivat suurta pahennusta, sillä Motörheadin jäsenet tuhosivat pukuhuoneeksi tarkoitetun asuntovaunun ja hautasivat sen viikinkimenoin polttamalla ja lähettämällä sen seilaamaan järvelle. Seurauksena oli putkareissu koko yhtyeelle. Motörheadin myöhemmät vierailut Suomessa sujuivat rauhallisempaan tahtiin ja yhtye esiintyikin maassamme kymmeniä kertoja.