Juice Leskinen

Kaikkien tuntema Juice eli Juhani Leskinen on suomalaisen musiikin kulmakiviä. Juicen kappaleista tunnetuimpia ovat Marilyn, Viidestoista yö, Norjalainen villapaita ja Musta aurinko nousee. Juicen levyjä on myyty yli puoli miljoonaa, artistin suosio oli kovimmillaan 1970-luvulla, mutta Juicen taika säilyi loppuun asti ja tunnelma jatkuu yhä.

Juice oli pidetty keikkailija ja tunteiden tulkitsija. Leskisen tuotantoon kuuluu musiikin lisäksi paljon kirjallisuutta: hän julkaisi lukuisia runokokoelmia, lastenkirjoja, teoksia sekä kirjoituksia eri lehdissä. Vuonna 1994 ilmestynyt Äeti sai kiitosta myös kriitikoilta.

Vastarannan kiiski

Juice syntyi vuonna 1950 Juankoskella. Juice muutti opiskelemaan Tampereella ja siellä perustettiin myöhemmin myös yhtye Coitus Int, jonka kanssa Juice teki läpimurtonsa biiseillä Marilyn ja Jyrki Boy. Juicen hahmoon on yhdistynyt aina ripaus kapinallisuutta, mikä oli omiaan lisäämään artistin suosiota. Juice kapinoi jo opiskeluaikoinaan ja erosi lopulta koulusta. Menestyksen myötä kapina kohdistui valtiovaltaan ja esimerkiksi kohtuuttomaan verotukseen.

Coitus Int kuopattiin muutaman vuoden yhteisen soittelun jälkeen. Seuraavaksi Juice soitti erilaisten kokoonpanojen kanssa: hän teki lukuisia levyjä ja äänityksiä sekä keikkaili ahkerasti. Vuonna 1986 Juice and the Grand Slam julkaisi Yölento-albumin, josta tuli kenties suurin hittijulkaisu koko Juicen tuotannossa. Levyltä löytyvät monet Juicen parhaimmistoon kuuluvat biisit, kuten Kaksoiselämää ja Rakkauden ammattilainen. Myöhemmin Leskinen kertoi levyn biisien kummunneen omasta elämäntilanteestaan, sillä hänen liittonsa oli hajoamassa ja vaimolla oli jo uusi suhde.

Juice Leskisen terveys horjui artistin loppuvuosina, sillä mies poltti ja joi paljon. Hän keskittyi viimeisinä vuosinaan musisointiin vanhojen ystäviensä kuten Mikko Alatalon, Dave Lindholmin ja Remu Aaltosen kanssa. Leskinen kirjoitti myös paljon ja kehittyi kriitikoitakin miellyttäväksi. Juice Leskinen menehtyi vuonna 2006 ja hänen haudallaan on mittavan kokoinen hautamonumentti, jota innokkaimmat fanit käyvät yhä muistamassa.