Gene Simmons

Kiss-yhtye muodostettiin vuonna 1973. Yhtye tuli tunnetuksi musiikkinsa lisäksi myös ulkoisista tekijöistään – myös heille, jotka Kissin musiikista eivät niin välittäneetkään. Koko yhtye pukeutui mustiin provosoiviin nahkavaatteisiin sekä asusteisiin, ja kasvonsa he maalasivat mustavalkoisiksi naamioiksi. Jokaisella naamiolla oli omaa luonnetta kuvaava tarina takanaan, kuten muun muassa Gene Simmons ja hänen Demon eli paholaismaskeerauksensa. Nimen ja naamion takana on viittaus Simmonsin kyynisyyteen ja synkkään huumorintajuun.

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä yhtyeistä

Bändin esiintyminen oli näyttävää aina savuavista kitaroista levitoiviin rumpuihin ja korkealuokkaiseen pyrotekniikkaan. Heidän keikkojaan voidaankin pitää monen nyky-yhtyeen lavaesiintymisen innoittajina. Kenties suurimmat esiintymisensä yhtye teki South Lake Cityn talvi olympialaisten päätösseremoniassa sekä Super Bowl XXXIII -alkuseremoniassa.

Kiss on myös kokenut vuosien varrella kokoonpanomuutoksia, ja alkuperäisjäseniä on jäljellä enää kaksi: Simmons ja Paul Stanley. Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut bändin menestykseen musiikkirintamalla. Vuoden 1978 sooloalbumit mukaan lukien, yhtye on saavuttanut yhteensä 28 kultalevyä. Se on enemmän kuin yhdelläkään muulla amerikkalaisella rock-yhtyeellä.

Kiss on muutakin kuin musiikkia

Yhtye on onnistunut luomaan brändin itselleen ja luomaan suuren liikevaihdon myös musiikin ulkopuolisille tuotteille. Voidaan myös sanoa että Kiss tuotteisti bändiään jo 70-luvulla enemmän kuin kukaan muu yhtye ennen tai sen jälkeen. Tuotteita oli sarjakuva-albumeista karamelliautomaatteihin ja jopa arkkuun, joka toimi jääkaappina.

Erityisesti Gene Simmons on tullut meille kaikille tunnetuksi ensin julkisilla tunnustuksillaan naisvalloituksistaan ja myöhemmin omalla tosi-tv-sarjallaan. Simmonsilla on vahva ja näkyvä persoona, jonka mielipiteitä julkisuudessa huomioidaan ahkerasti. Hän on myös sarjakuva- sekä science fiction –fani, ja on ollut mukana julkaisemassa science fiction -tuotoksia.

Voidaankin hyvin todeta, että Kiss on innostanut populaarikulttuuria 70-luvulta aina tähän päivään asti; todisteina tästä toimivat liittyminen Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2014, sekä erilaiset oheiskrääsät ja mediatuotteet, kuten Kiss-videokolikkopeli. Näin Kiss tulee tutuksi kaikille heillekin, jotka eivät yhtyeen musiikkia pääse kuuntelemaan konserteissa tai radiosta.

Vaikka uutta albumia Kissiltä ei olekaan vuoden 2012 studioalbumi Monsterin jälkeen kuulunutkaan, voidaan hyvin olettaa että bändi tulee jatkamaan hamaan tulevaan saakka. Yhtyeen luoma vankka imago ja brändi kantavat vahvana nyt jo kolmannen sukupolven kasvaessa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä uutta Kissiin liittyen seuraavaksi tapahtuu.