Elokuvien ja pelien musiikki

Elokuvamusiikki on oikeastaan koko elokuvahistorian ajan ollut erittäin arvostettua. Se onkin itse asiassa vanhinta ääntä, jota elokuva taiteen ja kulttuurin lajina tuntee. Mykkäelokuvien aikaanhan ei elokuvissa nimittäin ollut dialogia laisinkaan, vaan tuolloin oli pelkkä musiikki. Siksi filmien taustaääneen kiinnitettiin aivan erityistä huomiota – sen tuli välittää nähtyjä tunnetiloja ja tapahtumien intensiteettiä. Elokuvamusiikin säveltäjät ovatkin aina olleet näkyvästi esillä.

film-music

Tietokone- ja konsolipelien musiikin tekijät sen sijaan eivät ole kovin suuria nimiä. Toisaalta sen voisi sanoa pätevän myös itse pelinkehittäjiin ja esimerkiksi graafikoihin, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Vaikka digitaalisia pelejä pelataankin todella paljon, ne eivät perinteisessä mediassa saa läheskään niin paljon tilaa kuin elokuvat.

Musiikki luo tunnelmaa ja välittää tarinaa

Musiikin tehtävä niin elokuvissa kuin peleissäkin on tosiaan kertoa omalta osaltaan siitä, mitä valkokankaalla tai näytöllä tapahtuu. Toisaalta myös äänen poissaolo ja täysi hiljaisuus saattavat tehokeinona välittää hyvinkin vaikuttavan viestin.

On toki hieman harhaanjohtavaa puhua tai kirjoittaa elokuva- tai pelimusiikista ikään kuin yhtenä musiikkigenrenä. Katsojan tai pelaajan kuuleman musiikin tyylinä nimittäin yleensä määrittää itse elokuvan tai pelin genre. Resident Evil -kauhupelisarjaan tuskin sopisi pirtsakka purkkapoppi tai punk, kun taas kepeään romanttiseen komediaan on vaikea sovittaa eeppisiä sinfoniaorkesterien sovituksia.

Pelipuolella kuulee hyvin kepeää ja yksinkertaista musiikkia. Muutamista yksinkertaisista loopeista muodostuvaa äänimattoa kuulee pelimekaniikaltaan vastaavasti pelkistetyissä peleissä. Aikanaan esimerkiksi Tetriksen musiikki oli todellinen korvamato, mutta mistään varsinaisesta taidepläjäyksestä ei ollut kyse. Nettipelaamisessa puolestaan on erittäin tärkeää, että musiikki toimii ohjelmallisesti niin, että se reagoi pelin tapahtumiin. Nettikasinot ovat siitä tunnettuja, että niiden peleissä musiikki on tällä tapaa responsiivista.

Elokuvamusiikin ja pelimusiikin yhteiset polut

Elektroniset musiikin aikakaudella on tietenkin ollut selvää, että elokuvien ja digitaalisten pelien polut ovat risteytyneet. Klassista videopelimusiikin vaikutetta on havaittu muun muassa Keshan, Dizzee Rascalin ja vaikkapa Eminemin musiikissa, muutamia isoja artisteja mainitakseen. Raskaamman musiikin puolella vaikkapa DragonForce ja Machinae Supremacy ovat videopeleistä ammentavia bändejä. Jälkimmäisellä on albumeillaan käytetty jopa Commodore 64 -tyylistä lainattua tekniikkaa.